پنج موزه با عنوان موزه های صنعت نفت راه اندازی شده اند

به گزارش وبلاگ لاراول، ایرنا/ براساس آخرین خبرهای بدست رسیده، پنج موزه با عنوان موزه های صنعت نفت راه اندازی شده اند.

پنج موزه با عنوان موزه های صنعت نفت راه اندازی شده اند

وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی و وزارت نفت بتازگی تفاهم نام همکاری امضا کردند؛ بر مبنای این سند زمینه های مناسب برای هم افزایی توانمندی ها و ظرفیت های علمی، پژوهشی، فرهنگی و مالی دو طرف برای احیا و معرفی ارزش های فرهنگی تاریخی صنعت نفت کشور، اسفاده بهینه از نتایج بدست آمده در ارتقای گردشگری صنعتی کشور و گردشگری در مناطق نفت خیز جنوب، گسترش می یابد.

از جمله محورهای همکاری این تفاهم نامه، پژوهش های مشترک تاریخی و باستان شناسی به منظور روشن ساختن پیشینه کشف نفت و مشتقات آن به ویژه هزاره هفتم قبل از میلاد در مناطق مختلف کشور، مستندسازی موضوع پخش و توزیع فرآورده های نفتی پیش از فراوری انبوه، اکتشاف و استخراج صنعتی آن، ثبت آثار منقول و غیرمنقول، شناسایی میراث ملموس و ناملموس و میراث طبیعی مرتبط با صنعت نفت به منظور حفاظت و حمایت از این میراث است.

حفاظت و پاسداری از میراث فرهنگی و تاریخی نواحی مختلف نفت و گاز به وسیله الزام به اخذ استعلام های لازم قبل از اجرای طرح های نفتی، شناسایی و معرفی آثار واجد شرایط ثبت ملی و جهانی میراث فرهنگی ملموس و ناملموس در حوزه صنعت نفت، همکاری در مکان یابی برای ایجاد موزه های صنعت نفت به وسیله مطالعه و پژوهش در خصوص سایت ها، پالایشگاه ها، خطوط لوله سراسری انتقال نفت و گاز، انبارها، کارخانه ها، تأسیسات، پایانه ها، تلمبه خانه ها، بنادر و دیگر مراکز مربوط تاریخی یا حائز شأن ملی به منظور معرفی جاذبه های تاریخی و فرهنگی صنعت نفت ایران و شناسایی و استفاده از ظرفیت های این صنعت برای افزایش بازدید گردشگران صنعتی از این مناطق از دیگر بندهای محور همکاری میان دو وزارتخانه است.

کوشش در توسعه زیرساخت های گردشگری، محلی، ملی و بین المللی در مناطق نفت خیز جنوب و مرتبط با صنعت نفت کشور و ایجاد قطب های گردشگری با موضوع صنعت نفت، ارتقای بازاریابی گردشگری به وسیله معرفی جاذبه های گردشگری کشور در حوزه صنعت نفت و سایر حوزه ها در کشورهای هدف مانند کشورهای عضو اوپک و کشورهای توسعه یافته در امر گردشگری، برگزاری جشنواره های گردشگری در حوزه صنعت نفت به منظور جلب حمایت متخصصان و ایده پردازان در توسعه و ترویج این بخش از گردشگری در جامعه و ایجاد انگیزه برای فعالیت بیشتر در این حوزه نیز از جمله محورهای این سند همکاری در بخش گردشگری است.

در همین چارچوب، با رضا خلج که اوایل اردیبهشت 1400 به سمت سرپرست موزه ها و مرکز اسناد صنعت نفت منصوب شد، گفت و گو کردیم.

تاریخ ایران با نفت عجین شده است

رضا خلج پیرامون اینکه پنج موزه با عنوان موزه های صنعت نفت راه اندازی شده اند، گفت: تاریخ نفت، در سرزمین ما و در جهان به دو دوره کلی پیش از صنعتی شدن و دوره صنعتی، تقسیم می گردد؛ این ماده بدبو هزاران سال پیش در ایران و بخش هایی از جهان شناخته شده بود و فراوانی آن در ایران و آشنایی ایرانیان با آن سبب شده بود در زمینه های مختلف از این ماده استفاده گردد.

سرپرست موزه ها و مرکز اسناد صنعت نفت شرح داد: با شروع کشف نفت صنعتی در جهان و ایران، جوامع نفتی به شدت از تحولات ناشی از آن متاثر شدند، و می توان گفت تحولات تاریخ ایران از دیرباز با نفت مرتبط بوده ولی با کشف نفت به صورت صنعتی، تاریخ ایران با نفت عجین شده است.

جمع آوری اسناد تاریخی 113 ساله نفت در موزه ها

سرپرست موزه ها و مرکز اسناد صنعت نفت بیان نمود: تاریخ پر فراز و نشیب کشور در صد ساله گذشته بیشترین اثر را به صورت مستقیم و غیر مستقیم از وجود نفت گرفته است، هرچند اثر مالی و سیاسی آن بیشتر مورد توجه و موثر به نظر می رسد، اما با مطالعه و توجه بیشتر، آثار آن از ابعاد دیگر مانند آثار فرهنگی، اجتماعی، علمی و... هم نمایان می گردد. طبیعی است که تا جایی که ممکن به جمع آوری مستندات است تاریخ 113 ساله نفت در کشور ما در موزه ها و آرشیوهای علمی گردآوری و حتما در اختیار علاقمندان قرار گیرد.

آگاهی بخشی تاریخ نفت ضرورتی بر احداث موزه نفت

خلج گفت: در بیش از یک قرن اخیر کمتر رویداد تاریخی در ایران بوده که با نفت ارتباط نداشته باشد، کشوری که تحولات سیاسی، مالی اجتماعی آن این چنین با مقوله نفت گره خورده است ضرورت دارد این صنعت و نقش حیاتی آن مورد توجه قرار گیرد.

وی اضافه نمود: موزه ها یکی از نهادهای فرهنگی در هر جامعه هستند که آثار، اسناد و یادگارهای تاریخ و فرهنگ و سیر تحولات آنها را رصد و گردآوری می نمایند، و با نمایش آنها به آگاهی بخشی مردم یاری می نمایند دقیقا به دلیل شناسایی، گردآوری، حفظ و انتشار آثار به جا مانده از تاریخ طولانی و موثر صنعت نفت در کشور که متاسفانه تا به امروز مغفول بوده، ضرورت ایجاد و راه اندازی موزه ها و مرکز اسناد صنعت نفت احساس شده است.

سرپرست موزه ها و مرکز اسناد صنعت نفت گفت: خوشبختانه باوجود تاخیر بسیار زیاد در اینباره، در فرصت کم مجموعه های قابل توجهی شناسایی و گردآوری شده که در چند موزه و مرکز اسناد موجود تجمیع و تا حد امکان به نمایش و دردسترس قرار گرفته است.

ایده موزه نفت، محصول وزارت زنگنه

خلج با بیان اینکه در دوره های مختلف همواره عده ای از دلسوزان به فکر راه اندازی موزه های صنعت نفت بودند، اضافه نمود: ایده و فکر اصلی و جدی از دوره اول وزارت آقای مهندس زنگنه در وزارت نفت مطرح شد، ولی متاسفانه در دورهای بعد متوقف و کاملا مسکوت ماند که از سال 1393 و با حضور مجدد ایشان در صنعت نفت بصورت جدی مطرح و اقدام شده است که خوشبختانه نسبت به زمان کوتاه و مسائل پیش رو اقدامات قابل توجهی صورت گرفت.

ظرفیت احداث 20 موزه در دست آنالیز

خلج گفت: تا به امروز پنج موزه در کشور بنام موزه های صنعت نفت راه در شهرهای آبادان، تهران، سبزوار و کرمان راه انداری و در معرض بازدید و علاقمندان است و ظرفیت راه اندازی بیش از 20 موزه دیگر در کشور در شهرهای مختلف مانند مسجدسلیمان، آبادان، کرمانشاه و مشهد طرح هایی مطالعه و آماده اقدامات اجرایی می باشد که مستلزم زمان و بودجه کافی است.

سرپرست موزه ها و مرکز اسناد صنعت نفت اضافه نمود: اساسا موزه ها و مرکز اسناد صنعت نفت با هدف استفاده و بهره برداری علاقمندان در گروههای مختلف طراحی و پیش بینی شده و یکی از استراتژیهای این مدیریت بازبودن درهای گنجینه های اسناد و اشیا برای استفاده محققان و پژوهشگران علاقمند است.

موزه های نفت، جاذبه های گردشگری صنعتی در مناطق گردشگری

خلج گفت: امروزه موزه ها نقش بسزایی در گسترش و رونق فرهنگ گردشگری در جهان از جمله کشور ما ایفا می نمایند، موزه های صنعت نفت هم با این اصل همراهی می نماید و قطعا موزه های این صنعت هم به عنوان جاذبه گردشگری در مناطق مختلف، مطرح و برنامه ریزی شده است.

سرپرست موزه ها و مرکز اسناد صنعت نفت بیان نمود: ارزش و قدمت مستندات صنعت نفت به یک اندازه نیست و به دلیل تنوع و کثرت مستندات آنها نمی توان به سادگی از نظر قدمت و ارزش، آثاری را برگزید و معرفی کرد. صدها سند ارزشمند پرونده گزارشات مربوط به نخستین چاه اکتشافی ایران وجود دارد که گزارش ریزعملیات و اقدامات پیش و پس از فوران چاه است.

برای بازسازی آثار و اسناد تاریخ با مراکز تخصصی همکاری می کنیم

خلج، بازسازی را یکی از نکات بسیار مهم در امر اسناد و اشیا و موزه ها دانست و گفت: در صورت لزوم برای بازسازی به ویژه در حوزه اشیا و ابنیه از کارشناسان و متخصصان مرکز اسناد و موزه های کشور بهره مند می شویم.

او گفت: طبق تعریف شورای بین المللی موزه ها موزه ها موسسه ای برای عموم مردم هستند و باید همه مردم امکان بازدید و بهره برداری از موزه ها را داشته باشند، موزه های صنعت نفت اگرچه موضوعی تخصصی صنعتی هستند، اما کوشش شده مانند همه موزه ها به گونه ای طراحی و راه اندازی شوند تا مورد توجه و استفاده و بهره برداری گروه های مختلف مردم و گردشگران قرار گیرد.

شیر چاه شماره 7 مسجد سلیمان در موزه نفت

خلج گفت: همچنین یکی از آثار صنعتی ارزشمند شیر چاه شماره 7 مربوط به یکی از چاه های مهم و اولیه شهر مسجد سلیمان است که سالها در انگلستان نگهداری می شد و در حال حاضر در اختیار این مدیریت است.

سرپرست موزه ها و مرکز اسناد صنعت نفت درباره توسعه موزه های آثار و اسناد نفت، اعلام کرد: باید ابتدا نسبت به شناسایی و گردآوری آثار و اشیای فراوانی که در کشور سالهای متمادی با کم توجهی و بی مهری روبرو بوده همت کنیم و شرایط نگهداری مناسبی برای آنها مهیا کنیم سپس با ایجاد موزه های صنعتی بخشی از این مجموعه ها را در معرض بازدید مردم قرار دهیم. اگر این فرآیند طولانی و مبارک روی دهد چندان نیازی به دعاویهای حقوقی در خارج از کشور نخواهیم داشت.

موزه صنعت نفت جاذبه فرهنگی، تاریخی و گردشگری است

خلج اضافه نمود: اساساً نهاد موزه یک فعالیت و کوشش تاریخی و فرهنگی است و طبعاً موزه های صنعتی از این جهت که تاریخ و میراث صنعت جوامع را پاسداری می نمایند بی شک در زمره فعالیت های فرهنگی و تاریخی هم قرار می گیرند.

سرپرست موزه ها و مرکز اسناد صنعت نفت بیان نمود: بدلیل تنوع موضوع و کارکردهای مختلف در صنعت نفت و موزه های آن، شاید در دسته بندی های کلی در شاخه های موزه صنعتی قرار گیرد ولی بهتراست بدلیل تاثیرات متفاوت در ابعاد گوناگون سیاسی، مالی، اجتماعی، فرهنگی و ... موزه های صنعت نفت را مجموعه ای با ماهیت صنعتی، تاریخی و فرهنگی در نظر گرفت که می توانند مورد توجه گروه های مختلف مخاطب قرار گیرد.

وی اضافه نمود: با توجه به عظمت و قدمت صنعت نفت ایران، جا دارد سهم موزه های آن نسبت به موزه های نفت در جهان از نظر کمی و کیفی بیش از این گردد، البته از گذشته های دور افراد دلسوز و فرهنگ دوست در مجموعه صنعت نفت می کوشیدند که با ایجاد موزه نسبت به نگهداری و حفاظت از اثار و اشیای صنعتی همچنین حفظ بناهای تاریخی اقدام نمایند، اما به دلایل مختلف این کوشش ها استمرار و تداوم نیافته بود به نظر می رسد ایجاد مدیریت موزه ها و مرکز اسناد صنعت نفت توانسته این کوتاهی را جبران کند.

معرفی مفاخر و پاسداران صنعت نفت در موزه نفت

خلج گفت: با توجه به محدودیت های مکانی، موزه های صنعت نفت بخش اندکی از انبوه آثار و اشیای تاریخی نفت را در گنجینه ها و مخازن خود نگهداری می نماید و در معرض دید همگان قرار داده است؛ اسناد و مدارک موجود در مرکز اسناد صنعت نفت گزارش عملکرد و خدمات جامعه صنعتگران نفتی کشور است، شناسایی و نگهداری این مستندات و معرفی پاسداران صنعتی عرصه نفت در موزه های این حوزه، بخشی از وظایف همکاران این مجموعه است.

سرپرست موزه ها و مرکز اسناد صنعت نفت تصریح گفت: موزه های صنعت نفت در قالب موضوع هایی متاثر از مکان، محل استقرار و کارکردی که داشته است پیش بینی و برنامه ریزی می شوند، اما در هر موزه و به تناسب موضوع نسبت به شناساندن و حضور بعضی افراد موثر که گاهی مفاخر این صنعت نیز محسوب می شوند، اقدام شده و حتما این رویکرد در سایر طرح ها و موزه های دیگر صنعت نفت مورد توجه است.

زنان فعال حوزه صنعت نفت را معرفی می کنیم

خلج بیان نمود: اگر چه صنعت نفت را بنا به نوع فعالیت آن، حرفه ای مردانه می دانند، اما با توجه به گستردگی حوزه های مختلف این صنعت، زنان هم متناسب با تخصص و توانایی های خود در مجموعه این صنعت فعال و کوشا هستند، همچنین بدلیل ماهیت فعالیت موزه ها و مرکز اسناد که از جنس فرهنگی محسوب می گردد، در حال حاضر بیشتر همکاران و مدیران موزه های صنعت را زنان تشکیل می دهند.

وی اضافه نمود: حضور موثر زنان در بعضی امور مهندسی و پژوهشی را نمی توان نادیده گرفت. زنان در بیمارستان مسجد سلیمان که یکی از مراکز قدیمی صنعت نفت است از همان روزهای تاسیس، فعالیت موثر داشتند، ما درصدد هستیم زنان نامدار این عرصه را در کنار مردان فعال حوزه صنعت نفت معرفی کنیم.

منبع: همگردی

به "پنج موزه با عنوان موزه های صنعت نفت راه اندازی شده اند" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "پنج موزه با عنوان موزه های صنعت نفت راه اندازی شده اند"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید